contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

373 Overtoom
Amsterdam-West, NH, 1054 JN

+31 20 681 5792

De Oost Bespoke Tailoring is an Amsterdam based tailoring house with a contemporary sense of style & personal attention. We design and tailor suits, shirts, jackets, trousers, skirts and coats for ladies & gentlemen. 

 

 

Blog - Tips - Tricks De Oost Bespoke Tailoring - Maatpakken heren dames

Blog De Oost Bespoke Tailoring Bespoke Suit shirts dress style tricks inspiration for men women. Maatpakken Kostuums Kleermaker Engels Italiaans Handgemaakt Heren Dames 

Britse wollen kostuum stoffen uit Huddersfield, een geschiedenis.

Jean-Paul Samson

Het plaatsje Huddersfield, waar de rivieren de Colne en de Holme samenkomen, is gelegen in West Yorkshire, Engeland. Bewoners van de regio van dit dorp ontdekten al gauw dat het water van deze rivieren, waarvan de Millstone Gritt Pennine heuvelen de bron zijn, perfect geschikt zijn voor het wassen van ruwe wol. Zodoende ontwikkelde zich hier een textielindustrie. Oorspronkelijk vond het spinnen en weven plaats bij de bewoners thuis en was de wolproductie een manier voor de bewoners van Huddersfield om wat extra inkomen te vergaren. De geproduceerde stoffen werden verkocht aan handelaren, die ze vervolgens verkochten op de stoffenmarkt van het dorp.

Market op het centrale plein van Huddersfield

Market op het centrale plein van Huddersfield

De komst van de industriele revolutie in de 19de eeuw veranderde deze gang van zaken ingrijpend. De textielindustrie verplaatste zich van de mensen thuis naar nieuw opgezette fabrieken, en machines werden geintroduceerd in het productieproces. De bewoners verloren hiermee het extra inkomen dat ze voorheen ontvingen uit de thuisproductie van wol en ze hadden weinig keus dan hun vergaarde kennis van wolproductie aan te bieden aan de fabrieken. Het gehele productieproces - spoelen, kaarden, spinnen, weven, verven en afwerken – vond plaats in een enkele fabriek.

Textielfabriek in Huddersfield begin 20ste eeuw

Textielfabriek in Huddersfield begin 20ste eeuw

De productie vereiste veel expertise en al snel stond Huddersfield bekend om de wol die hier geproduceerd werd. ‘Made in Huddersfield’ werd een hoog aangeschreven mondiaal merk en verscheen op vele stoffen wereldwijd.

Tegenwoordig worden wollen stoffen nog steeds geprefereerd in landen met een mild of koud klimaat en zoals in het verleden staat de naam Huddersfield nog steeds garant voor perfecte kwaliteit. De productie van wol, eerst in de vorm van het materiaal, later in de vorm kleding, is al meer dan 600 jaar belangrijke handel voor Engeland. Niet voor niets zit de Lord Chancellor in het Hogerhuis op een wollen fauteuil, een herinnering aan het feit dat de wolindustrie de eerste welvaart aan Engeland bracht in de Middeleeuwen. Veel van de prachtige kerken en landhuizen die Engeland rijk is, zijn mogelijk gemaakt door de wol en kleding handel. De invloed van de wolindustrie is nog steeds zichtbaar in achternamen als Weaver, Walker, Fuller en Dyer en bijvoorbeeld in het feit dat een ongehuwde vrouw een spinster genoemd wordt.

Lord Chancellor gezeten op de wollen fauteuil

Lord Chancellor gezeten op de wollen fauteuil

Ondanks dat methoden om van wol stof te maken snel veranderd zijn door nieuwe vormen van energie en nieuwe machines, is de vakman nog steeds onmisbaar. De industrie is dan ook in handen van bedrijven met vele decennia ervaring. De wolproductie is een traditie van Huddersfield geworden die van generatie tot generatie wordt doorgegeven. Het is niet ongewoon dat drie generaties van dezelfde familie in dezelfde fabriek hebben gewerkt.

Helaas is na de bloei in het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw de textielindustrie in verval geraakt. Veel fabrieken zijn in onbruik geraakt of dienen andere functies. De weinige fabrieken die nog wel in productie zijn, zijn sterk gespecialiseerd en houden de tradities van de textielindustrie in stand. We zijn blij dat we bij De Oost stoffen kunnen aanbieden van verschillende stofproducenten uit de regio van Huddersfield, die garant staan voor de hoogste kwaliteit.