contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

373 Overtoom
Amsterdam-West, NH, 1054 JN

+31 20 681 5792

De Oost Bespoke Tailoring is an Amsterdam based tailoring house with a contemporary sense of style & personal attention. We design and tailor suits, shirts, jackets, trousers, skirts and coats for ladies & gentlemen. 

 

 

Blog - Tips - Tricks De Oost Bespoke Tailoring - Maatpakken heren dames

Blog De Oost Bespoke Tailoring Bespoke Suit shirts dress style tricks inspiration for men women. Maatpakken Kostuums Kleermaker Engels Italiaans Handgemaakt Heren Dames 

Een geschiedenis van Corduroy en Moleskin

Jean-Paul Samson

Over de herkomst van corduroy (ribfluweel) en moleskin (Engels leer) is weinig bekend. Samen met andere stoffen, zoals velveteen (katoenfluweel), staan zij bekend onder de noemer ‘flanel’. De productie van deze stoffen vond plaats in de districten East Lancashire en West Yorkshire in Engeland. In de Calder vallei in West Yorkshire, waar Brisbane Moss is gevestigd, bevonden zich vele flanel weverijen vanaf de eerste helft van de 19e eeuw. Helaas is het merendeel van deze bedrijvigheid in de laatste paar decennia verdwenen. Vandaag de dag is Brisbane Moss de grootste overgebleven weverij van corduroys en moleskins in Groot-Brittanië.

 Cinnamon 8 Wale Corduroy, een ideale keuze voor een broek in de koudere maanden vanwege de stevige look en kleur die aansluit bij het veranderende bladerdek.

 Cinnamon 8 Wale Corduroy, een ideale keuze voor een broek in de koudere maanden vanwege de stevige look en kleur die aansluit bij het veranderende bladerdek.

De term ‘flanel’ is erg breed. In het begin van de 19e eeuw omvatte het stoffen die gewoven werden met een linnen schering en een katoenen inslag. Later veranderde dit in stoffen die relatief veel inslagen hadden in vergelijking met scheringen, dat een zachte, sterke en dikke stof ten gevolge had, die meestal gemaakt werd van 100% katoen. Soms werd deze zachte stof geproduceerd met ribbels over de lengte, die door speciale machines konden worden vervaardigd; de typerende eigenschap van corduroy zoals we dat tegenwoordig kennen. Door te variëren in het aantal ribbels per inch, het gewicht, of andere karakteristieken van de stof, ontstonden de verschillende variaties van corduroy, zoals Genoa, Constitutional Cord, Thicksett, Twill Back, Jean Back, Calico Back en Needlecord. Deze namen waren veelal beschrijvend. Bijvoorbeeld, ‘Calico Back’ corduroy had een egale achterkant – calico is een algemene term voor egale stoffen.

Moleskins waren over het algemeen stoffen zonder prominente ribbels en met een zachter uiterlijk. Net zoals met coduroy het geval was, waren er ook vele verschillende variaties moleskins, zoals Imperial, Swansdown, Patent en O’Neil. Een dergelijke stof kon in vele verschillende kleuren en tinten afgewerkt worden, afhankelijk van het toekomstige gebruik van de stof. Sommige moleskins werden gemaakt met extreem sterke scheringgaren en een hoge dichtheid van inslagen. In sommige gevallen had een moleskin meer dan 400 draden per inch, waarvoor een speciaal weefgetouw nodig was. Helaas bestaan tengewoordig nog maar enkele van zulke weefgetouwen.

Navy Moleskin een ideale stof wanneer je stevigheid / duurzaamheid relevant acht en comfort niet achterwegen mag blijven. Dus ideaal voor diegene die fietst of een beroep heeft waarbij er veel beweging is.

Navy Moleskin een ideale stof wanneer je stevigheid / duurzaamheid relevant acht en comfort niet achterwegen mag blijven. Dus ideaal voor diegene die fietst of een beroep heeft waarbij er veel beweging is.

Al de bovengenoemde stoffen worden gewoven met katoenen draden van hoge kwalitateit. Vandaag de dag worden moleskins veelal gebruikt voor kleding. De zwaardere varianten, van wel 400 gram per vierkante meter, worden gebruikt voor broeken, vesten en dergelijken. Lichtere varianten worden gebruik voor shirts, rokken en, in combinatie met andere stoffen, verschillende typen jasjes. Ook worden moleskin en corduroy vaak gebruikt voor decoratieve effecten op kragen, boorden en dergelijken.

In sommige gevallen werd het oppervlakte van de stof bewerkt om het een suède-achtige uitstraling te geven. De mythe is dat de gelijkenis hiervan met de vacht van een mol tot de benaming moleskin heeft geleid. Andere afwerkingen en kleuren zijn ook mogelijk. Siliconen, water afstotend en zachte afwerkingen kunnen worden toegepast, maar wanneer de stof gemaakt is van draden met hoge kwaliteit gaat dit vaak ten koste van natuurlijke kwaliteit van de stof.