contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

373 Overtoom
Amsterdam-West, NH, 1054 JN

+31 20 681 5792

De Oost Bespoke Tailoring is an Amsterdam based tailoring house with a contemporary sense of style & personal attention. We design and tailor suits, shirts, jackets, trousers, skirts and coats for ladies & gentlemen. 

 

 

Blog - Tips - Tricks De Oost Bespoke Tailoring - Maatpakken heren dames

Blog De Oost Bespoke Tailoring Bespoke Suit shirts dress style tricks inspiration for men women. Maatpakken Kostuums Kleermaker Engels Italiaans Handgemaakt Heren Dames 

Details van een handgemaakt pak: de schouderconstructie

Jean-Paul Samson

Van hen die nog geen bespoke pak in hun bezit hebben, krijgen wij vaak de vraag waarom zij een pak op maat zouden moeten laten maken? Echter, wie bij ons is langs geweest voor het laten aanmeten van een pak, ervaart gelijk de meerwaarde van bespoke wanneer hij of zij de eerste keer zijn of haar handgemaakte kostuum past. Kortgezegd zit de meerwaarde van een bespoke pak in de perfecte pasvorm. Deze perfecte pasvorm is een combinatie van verschillende facetten in het kostuum. Ondanks het feit dat de maten van de schouder relatief het makkelijkst te meten zijn, is het snijden en stikken van de schouder een kunst opzich. De schouder is dan ook een van de belangrijkste facetten waar een op maat gemaakt pak zich onderscheidt van een confectie of made-to-measure pak.

De schouders zijn het meest bepalend voor het silhouet van een jasje. Natuurlijk, concaaf, convex, licht gevoerd, gevoerd, er zijn mogelijkheden genoeg. Elke mogelijkheid geeft echter een andere uitstraling. Naast het feit dat de schouders perfect gesneden moeten zijn, is het daarom ook van belang wat de schouders uit moeten stralen. Een klassiek, modern, erudiet of sportief jasje, naast de revers bepalen ook de schouders voor een groot gedeelte de look van het jasje.

De juiste keuze met betrekking tot de schouders resulteert in de gewenste uitstraling. Schuin aflopende schouders kunnen gemaskeerd worden met extra voering, smalle schouders met een stukje extra stof en in geval van een v-vormig lichaam kunnen gevoerde schouders beter vermeden worden om niet te veel als kleerkast over te komen. Bovenal behoort de schouder niet te groot (dat de schouder van het jasje niet halverwege de bovenarm begint) of te klein (om de armen de benodigde bewegingsruimte te geven) gesneden te zijn. De rest is natuurlijk een kwestie van smaak.

De klassieke manier om de verschillende soorten schouders te categoriseren is door het vermelden van het land van herkomst. Echter hebben vandaag de dag kleermakers elkaars technieken eigen gemaakt en is het moeilijk om deze geografische indeling te blijven hanteren. Desondanks wordt er nog vaak naar deze indeling gerefereerd, waardoor ze nog steeds het (kort) bespreken waard zijn.

1. Amerikaans

1. Amerikaans

2. Brits

2. Brits

3. Italiaans

3. Italiaans

Een Amerikaanse schouderconstructie heeft een natuurlijke schouder met weinig voering die de natuurlijk vorm van de schouder volgt. Een Britse schouderconstructie kenmerkt zich door licht gevoerde schouders die goed passen bij het getailleerde jasje. Italiaanse schouderconstructies zijn veelzijdig, variërend van een duidelijk aanwezige schouder met veel voering om een brede uitstraling te bewerkstelligen, tot een natuurlijke schouder met weinig tot geen voering, gemaakt met uiterste precisie om de natuurlijke lijn van de schouder te volgen. Italiaanse kleermakers zijn van oudsher meer gevarieerd en zijn daardoor soms moeilijk te onderscheiden van Amerikaanse of Britse kleermakers.

Het stikken van de schouder

Het aanpassen van de schouderconstructie kan een jasje een volledig andere uitstraling geven. De schouder kan ruwweg op drie verschillende manieren gestikt worden.

1. Pagoda Concave schouder (Italiaans, Frans)
2. Rechte schouder (Brits)
3. Schuin aflopende schouder (Amerikaans, Napolitaans)

De schouder bestaat uit twee componenten, de kroon, die ietwat opgestoken, plat of iets aflopend kan zijn, en het gedeelte waar de mouw vastzit aan het jasje, de schouder richel, die kan variëren van een diepe richel tot een lichte richel of zelfs een aflopende richel.

Italiaanse en Franse kleermakers – opvallende, stevig gevormde schouders

Hoge, ietwat wijder gesneden armsgaten zorgen ervoor dat de schouders er breder uitzien. Veel Italiaanse kleermakers zijn trots op het feit dat zij geen schoudervulling gebruiken, maar daarvoor in de plaats werken met canvas om de schouder de perfecte vorm en uitstraling te geven. Een wijder gesneden armsgat zorgt voor meer bewegingsruimte en dus meer comfort.

Italiaanse kleermakers – geen voering alstublieft

Dit zijn twee verschillende Italiaanse Napolitaanse ongevoerde jasjes. Links is Pagado, ook wel Con Rollino, dat ‘met rol’ betekent (een betrekkelijk nauw en samengetrokken kroon, waarbij de extra stof de kroon omhoog duwt). Rechts is spalla / manica camicia (schuin aflopende schouder, zoals bij een shirt, die de natuurlijke lijn van het lichaam volgt en natuurlijk valt).

De Napolitaanse schouder – plooien

napolitaans jasje.jpg

Een kenmerk van de Italiaanse schouder-constructie is het plooien daar waar de mouw aan het jasje is gestikt. Door de mouw wijder te snijden dan het armsgat in het jasje, wordt de stof samengetrokken bij het aanzetten van de mouw op het jasje. Hierdoor ontstaan de plooien bij de schouder aanhechting. Hoewel het er voor het ongetrainde oog slordig uit kan zien, alsof de mouw onzorgvuldig is aangezet, is dit in tegendeel het geval. Deze manier van kleermaken zorgt voor extra comfort en bewegingsvrijheid. Klassieke Napolitaanse jasjes hebben namelijk nauwe armsgaten en smalle schouders. De plooien zorgen ervoor dat dit niet ten koste gaat van het comfort.

De Romaanse schouder – nog een Italiaanse optie

De Romaanse schouder is voller en is in tegenstelling tot de con rollino schouder ongeplooid en lichtgevoerd. Deze optie legt de nadruk op de v-vorm van het lichaam en zorgt voor een ‘mannelijke’ uitstraling.

Gewoonlijk is de regel dat wanneer je al brede schouders  hebt van nature, je kiest voor minder gevoerde schouders. Wanneer  je dunne schouders hebt, kun je het best kiezen voor meer voering in de schouders kiezen om zo de illusie van brede schouders te wekken.

Britse kleermakers – recht voor zijn raap

21.jpg

Het klassieke Britse pak – de schouder

1. De schouder moet de natuurlijke lijn volgen en moet dus nooit te wijd of te smal zijn.
2. De schouder moet gevoerd worden om structuur te geven, niet om de illusie van volume te wekken.
3. Er moet een scherpe hoek van 90 graden zijn bij de aanhechting van de mouw aan het jasje.

Britse kleermakers gebruiken over het algemeen een hoeveelheid voering waarmee de natuurlijke lijn van de schouder nog steeds gevolgd kan worden. Sommige kleermakers houden de schouder zo natuurlijk mogelijk om de hoek van 90 graden te kunnen realiseren.

Amerikaanse kleermakers – geen vreemde schouders alstublieft

Napolitaanse kleermakers staan bekend om hun ongevoerde schouders. Een traditionele Amerikaanse kleermaker ook. Hierdoor is het verschil tussen beiden soms moeilijk zichtbaar. Niet iedereen wil nadruk leggen op zijn of haar schouders. Sommige schouders zijn van nature al breed genoeg, waardoor voering zorgt voor een bodybuilder uitstraling. Vandaar dat de Amerikaanse schouder de natuurlijke lijn van het lichaam volgt door middel van de schuin aflopende schouder constructie.

Bronnen:
Parisian Gentlemen
Valet
James Sherwood