contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

373 Overtoom
Amsterdam-West, NH, 1054 JN

+31 20 681 5792

De Oost Bespoke Tailoring is an Amsterdam based tailoring house with a contemporary sense of style & personal attention. We design and tailor suits, shirts, jackets, trousers, skirts and coats for ladies & gentlemen. 

 

 

Blog - Tips - Tricks De Oost Bespoke Tailoring - Maatpakken heren dames

Blog De Oost Bespoke Tailoring Bespoke Suit shirts dress style tricks inspiration for men women. Maatpakken Kostuums Kleermaker Engels Italiaans Handgemaakt Heren Dames 

Het Charcoal Kostuum

Jean-Paul Samson

Als je denkt aan een pak voor beginners, dan zal de bespoke tailor je vaak een donkergrijs pak aanraden. Marine blauw is nog steeds formeler, maar donker grijs - beter bekend als charcoal – complementeert de huidskleur van veel mannen. In het geval van jonge mannen, zorgt een marine blauw pak ook vaak voor het accentueren van een puberaal gezicht. Of dat wenselijk is, daar valt over te twisten.

Charcoal 2-knoops pak met opgesneden revers en schuine zakken. Broek met knoop gulp.

Het donker grijze pak ondersteunt de drager met een ongeëvenaarde flexibiliteit. Het kan namelijk met een wit overhemd en donkere stropdas gecombineerd worden voor de formele gelegenheden, maar casual kan het gedragen worden met een zwarte coltrui of zelfs een t-shirt. Dit soort flexibiliteit in stijl en draag gemak, maakt het tweedelige charcoal pak, een topper onder de heren kostuums. Het is de meest gewaardeerde worsted stof voor de welgestelde heren uit Milaan. De eeuwig stijlvolle charcoal stelt hen in staat om iedere ochtend  met een neutraal grijs canvas dit uit te breiden met een grote verscheidenheid aan kleurrijke toevoegingen in overhemden, stropdassen en eventueel pochets.


Het zakelijke kostuum bij uitstek

Het bijna zwarte charcoal wordt gezien als ideaal in zakelijke formaliteit. Het is de enige concurrent van het marine blauwe pak, nog zo een donkere tint met dezelfde voordelen en het komt dichtbij formeel zwart zonder de smoking associatie die daar weer bij komt. Charcoal pakken kunnen gedragen worden op ieder niveau van zakelijk of sociaal evenement dat niet valt onder ‘black tie’. Patronen verminderen de formaliteit van iedere kleur en dus ook bij Charcoal grijs. Een bescheiden pinstripe houdt het pak nog formeel genoeg voor de meeste zakelijke situaties, daarentegen zal een ongebroken charcoal het beste zijn voor bijzonder sombere gelegenheden zoals een uitvaart. De universele acceptatie van het charcoal pak maakt het kostuum de populaire eerste keuze voor jonge mannen. Of voor iedereen die niet regelmatig een pak draagt, en het pak voor meerdere doeleinden wilt gebruiken is het donker grijze kostuum de juiste keuze.

Charcoal kostuum met opgesneden revers en schuine zakken.


De juiste pasvorm bij het Charcoal kostuum

Ieder kostuum oogt beter, als het goed past. Met name donkere pakken vallen op als de maat niet goed is. Het extra visuele gewicht trekt het oog dan juist naar de min-punten. Geen punt van het pak zou zo zwaar moeten zijn dat het gaat hangen door het eigen gewicht. De zijkanten van het jasje en de ‘drop’ tussen de waist en het kruis zijn de meest voorkomende plekken voor extra stof, en zouden aangepast moeten worden voordat een pak te wijd gedragen gewordt, met dus stof die te los hangt.

Ieder punt dat ervoor zorgt dat een stof wringt of kreukelt met beweging zal zorgen voor onaantrekkelijke uitstraling. Deze minpunten zullen juist bij donkere kleuren en kwaliteitsstof naar voren komen. Dus neem extra zorg met de fit van een goed charcoal kostuum.
Andere details bij de fit en de maat hangen weer af van het doel waar het pak voor wordt gemaakt en wanneer het wordt gedragen. Charcoal is een veelzijdige kleur, het kan voor een elegante double-breasted jasje of voor gewone zakelijke pakken even effectief uitpakken. Een man die een pak aanschaft voor alle gelegenheden zal eerder kiezen voor een meer standaard conservatieve kledingstijl. Daarentegen zal iemand die de mogelijkheid heeft meerdere pakken te laten maken waarschijnlijk ook voor een extravaganter pak kunnen kiezen.

Charcoal Herringbone kostuum met opgesneden revers en schuine zakken.


Verschillende stijlen voor het charcoal kostuum


Voor de conservatieve drager is een single-breasted twee knoops pak in effen grijs de meest praktische stijl keuze. Een comfortabele (maar niet te strakke) fit in de broek en jas, geeft je een klassieke stijl en uitstraling. Een dubbele split geeft het jasje meer flexibiliteit en laat het jasje bewegen zonder het draperen te verpesten. Een jasje zonder dubbele split heeft scherpere lijnen, maar gaat gauw vouwen als de drager beweegt.

Een man die wat vrijer is in zijn kledingstijl kan kiezen voor een stijl waarmee hij zijn pak meer op de voorgrond weet te krijgen. Charcoal is een alomtegenwoordige kleur maar met de juiste ‘’cut’ kan de man zich uniek voelen, zelfs in situaties waar formaliteit de kleding opties beperkt.
Het veranderen van de standaard weggesneden revers voor een opgesneden rever geeft een onderscheidend effect aan het jasje zonder teveel te breken met het standaard single-breasted model. Een double-breasted  jasje of een drie-delig pak met vest zorgt voor unieke elegantie en kan zo een ingetogen patroon, zoals een pinstripe goed naar voren brengen zonder de formele stijl kwijt te raken.

Van de twee, is het driedelige pak meer flexibel, een vest kan namelijk altijd weggelaten worden om een standaard single-breasted pak er van te maken, maar een double-breasted pak blijft altijd een formeel kledingstuk.

Charcoal Krijtstreep Kostuum.


Het Charcoal kostuum en kleur combinaties

Iedere grijstint is theoretisch gezien een neutrale kleur, het heeft geen contrast kleur. Het vloekt niet met andere kleuren, waarschijnlijk is het grijze pak daarom zo populair. Toch blijft het mogelijk om slechte kleur keuzes te maken met een grijs pak. Tegen een neutrale achtergrond is de helderheid van kleur tinten even belangrijk als de kleur die gekozen is. Alles wat te donker is, lijkt op een goedbedoelde gefaalde combinatie, terwijl alles wat te levendig is qua kleurtint gauw opzichtig wordt tegen het sombere grijs. Pastel overhemden gaan goed samen met charcoal, maar ook overhemden met structuur, waar het witte patroon de basis kleur van het shirt breekt.

Een simpel wit overhemd met een charcoal kostuum is een buitengewone formele look en zou eigenlijk gereserveerd moeten worden voor sombere of serieuze gelegenheden. Een stropdas is dan weer een must bij dat level van formaliteit en moet een rustig patroon hebben zonder felle kleuren of scherpe contrasten.

Charcoal Pinstripe Kostuum met opgesneden revers en schuine zakken.


Conclusie: Het Charcoal kostuum, het meest veelzijdige pak

Als een man een pak moet hebben, dan is een charcoal pak een van de beste keuzes. Het staat gelijk aan een navy blauw pak, en vervult dezelfde basis functie. Mannen die regelmatig een pak dragen kunnen zelfs het nut er in vinden om meerdere charcoal pakken aan te schaffen in verschillende ‘cuts’. Een chique formeel kostuum met een double-breasted jasje of vest kan gedragen worden om op te vallen. En een simpel twee knoops jasje kan juist meer een conservatieve rustige uitstraling opleveren wanneer dat nodig is. Met de flexibiliteit  dat een charcoal pak biedt, is het een heren kledingstuk waarvoor altijd wel een gelegenheid is te vinden.