contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

373 Overtoom
Amsterdam-West, NH, 1054 JN

+31 20 681 5792

De Oost Bespoke Tailoring is an Amsterdam based tailoring house with a contemporary sense of style & personal attention. We design and tailor suits, shirts, jackets, trousers, skirts and coats for ladies & gentlemen. 

 

 

Blog - Tips - Tricks De Oost Bespoke Tailoring - Maatpakken heren dames

Blog De Oost Bespoke Tailoring Bespoke Suit shirts dress style tricks inspiration for men women. Maatpakken Kostuums Kleermaker Engels Italiaans Handgemaakt Heren Dames 

De advocaat en de rol van zijn kledingstijl en uitstraling.

Jean-Paul Samson

Een non-formal kledingstijl is een onverantwoorde keuze voor professionals in de juridische sector.

Het is duidelijk waar te nemen dat advocaten heden ten dage zich minder formeel kleden. Minder dan 25% draagt een pak met das (of een vrouwelijk equivalent) op regelmatige basis en meer dan 70% geeft aan dat de werkplek meer casual is geworden qua dress code in de afgelopen 5 jaar. Dress codes zijn zeker anders dan 25 jaar geleden. Maar komt dit de juridische sector wel ten goede?

Wellicht is de eerste reactie dat het bovenstaand statement te kort door de bocht is. ‘Wat heeft je kleding te maken met mijn kwaliteit als advocaat?’.  Het betreft hier de perceptie en associatie oftewel hoe anderen, klanten en collega's, je waarnemen.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar wanneer ik € 350 p/u betaal voor juridische bijstand. Dan wil ik dat mijn getalenteerde advocaat met dito hoog uurtarief er dan ook uitziet als een getalenteerde en kostbare advocaat .. in een pak. Polished and Professional simple as that.

Je kan het er mee eens zijn of niet. Imago is bepalend.

Hoewel je kledingstijl niks zegt over jouw professionele kwaliteiten heeft het veel belangrijker te maken met hoe anderen je kwaliteiten inschatten. Daarmee dus een factor die zeer bepalend is in het wel of niet doen slagen van je werkzaamheden en de ontwikkeling van je carrière en kantoor.

Het is geen geheim dat mensen oordelen op basis van je kwaliteiten maar steeds meer op basis van je uiterlijke presentatie en de associaties die men hiermee legt. Goed voorbeeld: Bram Moskowicz, wint geen zaak maar had toch het stempel top advocaat. Dit vanwege zijn kledingstijl en vriendenkring die men met succes associeert. Zo kennen we allemaal wel personen die tegen een glazen plafond aanlopen vanwege een slechte uiterlijke presentatie en social skills. Feitelijk blijkt uit onderzoek van Hotjobs.com dat 89% van de HR-professionals zegt dat imago bepalend is bij het maken van promotie of niet.

Een te modieuze kledingstijl kan wel eens back firen gezien dit niet is wat men bij een advocaat verwacht.

Een te modieuze kledingstijl kan wel eens back firen gezien dit niet is wat men bij een advocaat verwacht.

Verrassend is hoe snel mensen oordelen. Malcolm Gladwell, auteur van de bestseller Blink, bevestigd dat mensen je in een oogwenk zullen beoordelen en een waarde oordeel op je plakken. Test maar eens hoe snel je dat zelf doet wanneer je met een vreemde in de lift staat.

First impressions zijn krachtig en blijvend. Het is bijna onmogelijk om nog een andere indruk op te roepen wanneer de eerste niet voldoet. Je hebt 1 kans dus zorg dat die indruk de beste is die je kunt maken.

Praktische en praktijkgerichte tips:

Mocht je inmiddels geprikkeld zijn of je wist al dat je imago belangrijk is, dan hier een aantal tips voor in het bijzonder advocaten.

·         Besteed aandacht aan hoe je er uitziet omdat anderen het doen.
Wees trots op je presentatie als advocaat. Het is een nobel beroep dat een bepaalde distinctie met zich meebrengt. Wees je bewust omtrent je kledingstijl en vraag je  af hoe je overkomt bij anderen.

·         Koop het beste dat je budget toe laat
Het is beter te investeren in een garderobe van hoge kwaliteit dan een kast vol te hebben met goedkope kleding volgens de laatste mode. Investeer in klassieke kleding die de tand des tijds qua stijl heeft doorstaan. Je kunt altijd meer fashionable zijn door te spelen met dassen en de dames met shawls en passende sieraden.

·         Draag kleuren die je goed staan
Dit bepaal je naar gelang je haar-, oog- en huidskleur. Sommige kleuren zullen je beter staan dan anderen. Gebruik je gezond verstand en kijk in de spiegel en volg niet blind de mode. Neem hier de tijd voor of win advies in van een professional op dit gebied en bouw je garderobe van hier uit op.

·         Vind een echt goede kleermaker
Je kunt het duurste pak bij de duurste winkel kopen, wanneer het niet past bij je postuur en silhouet dan zal dit weinig positiefs aan je imago bijdragen. Vraag de best geklede mensen op jouw kantoor of netwerken waar zij naar toe gaan. Een goede kleermaker kost geld, dat zie je dan ook terug in de uitstraling en je business. Als goed voorbeeld kunnen we de heer Hiddema in Nederland nemen. Zo hoort het.

Ook een persoonlijke kledingstijl, doch volledig in balans met elkaar en passend bij de heer Hidemma als advocaat en persoon. 

Vind een goede stomerij
Daar zijn er in Nederland niet zo veel van. Een goede stomerij is duurder maar zorgt dat kleuren, pasvormen behouden blijven. Onderaan de streep doe je velen malen langer met je kleding en ben je waarschijnlijk zelfs goedkoper uit.

·         Schoenen dienen gepoetst te zijn.
Zorg dat je goede lederen schoenen draagt die je ook regelmatig poetst. Dit geldt in het bijzonder voor de dames ook hakken en laarzen dienen gevet te worden. Ps. altijd zwart, brown is voor Out of Town. Je buitenlandse opdrachtgever zal je vragen of je met paard en wagen bent gekomen wanneer je dergelijke speculaas stappers aan de voeten hebt.

·         Juwelen mogen maar je bent geen kerstboom.
Stijlvolle accessoires maken het verschil en geven een personal spice aan je outfit. Overdrijf niet – less is more, en ook hier geld weer investeer in kwaliteit. Met name te dikke klokjes zijn werkelijk ongepast. Piercings, tatoeages en andere body art dien je nimmer te tonen. Wellicht ten overvloede een sieraad is gemaakt van edelmetaal niet van rvs.

·         Parfum en geurwatertjes
Net als juwelen in gepaste mate gebruiken. Kan je je de laatste maal herinneren dat je in de lift stond met iemand die te veel op had. Zorg dat jij dit niet bent.

·         Beter Over dressed dan Under dressed.
Niemand zal je negatief beoordelen als je te goed gekleed bent, dat ben je vrij snel in Nederland. Je kunt altijd down dressen als de specifieke situatie hier om vraagt.

Samengevat …

Je dient er immer verzorgd en professioneel uit te zien tijdens het werk als advocaat. Dit gaat verder dan een pak aantrekken zonder je bewust af te vragen wat dit voor je doet. Het imago dat je oproept straalt af en uit op het kantoor, collega's, klanten en een ieder die jou waarneemt.

Wees trots op je imago en hoe je je kleedt. Het is cruciaal en onderdeel van je professionaliteit!

Heb je vragen, opmerkingen of wil je weten hoe je jouw kledingstijl of dat van het kantoor kunt versterken neem dan contact op met:

Dhr. J.P.I. Samson
De Oost Bespoke Tailoring BV

samson@deoost.nl