contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

373 Overtoom
Amsterdam-West, NH, 1054 JN

+31 20 681 5792

De Oost Bespoke Tailoring is an Amsterdam based tailoring house with a contemporary sense of style & personal attention. We design and tailor suits, shirts, jackets, trousers, skirts and coats for ladies & gentlemen. 

 

 

Blog - Tips - Tricks De Oost Bespoke Tailoring - Maatpakken heren dames

Blog De Oost Bespoke Tailoring Bespoke Suit shirts dress style tricks inspiration for men women. Maatpakken Kostuums Kleermaker Engels Italiaans Handgemaakt Heren Dames 

Het verschil tussen gekaard en gekamd garen

Jean-Paul Samson

Iedere kleermaker is geïnteresseerd in de kwaliteit van een stof. Een stof bestaat uit op een bepaalde manier geweven garen. De kwaliteit van de stof wordt daarom voor een belangrijk gedeelte bepaald door de kwaliteit van het garen. Het garen bestaat op zijn beurt weer uit vezels. Voor het gemak, van invloed op de kwaliteit van het garen zijn de volgende factoren:

- Het type ruwe materiaal en de kwaliteit hiervan
- De methode van weven
- De manier waarop de draden in elkaar gedraaid zijn (twisten)
- Het aantal draden dat in elkaar gedraaid wordt (twijnen)
- Speciale behandelingen van het garen 

Het type ruwe materiaal

In de praktijk bepaalt de kwaliteit van het ruwe materiaal niet alleen de methode van voorbereiding en weven van het garen, maar ook het toekomstige gebruik van het garen. Lange wollen zoals Lincoln en Leicester worden geweven voor glanzende stoffen, en bijvoorbeeld het kortere Merino wol wordt gebruikt voor zachte stoffen.

Methode van spinnen

Verschillende manieren van weven kunnen leiden tot volledig verschillende stoffen, ondanks dat ze gemaakt zij van hetzelfde ruwe materiaal. Merino wol kan bijvoorbeeld gekaard en gekamd worden. De ene manier heeft een volledig andere uitstraling en gevoel ten gevolg dan de andere manier van weven. Het gekamde garen zal zacht en compact aanvoelen, terwijl gekaard garen veel ruwer en onregelmatig zal aanvoelen.

Gereedschap om vezels mee te kammen

Gereedschap om vezels mee te kammen

Twisten

Het proces van twisten houdt in dat meerdere vezels tot één draad worden gedraaid. Hoe meer de draden in elkaar gedraaid worden om één draad te vormen, des te anders dit zal aanvoelen. Vereiste is dat de draden genoeg in elkaar gedraaid worden om in elkaar gedraaid te blijven. Inslagdraden worden meer in elkaar gedraaid om te zorgen dat ze de druk tijdens het weefproces kunnen doorstaan. Kettingdraden vereisen minder in elkaar gedraaid te zijn, aangezien hier aanzienlijk minder spanning op komt te staan tijdens het weefproces.

Twijnen

De draad die ontstaan tijdens het twisten is nog niet sterk genoeg voor het weefproces. Tijdens het twijnen worden meerdere draden om elkaar heen gedraaid, door een tegengestelde draaibeweging van het spinnewiel. Dit kan met twee draden gebeuren, maar ook met drie of meer draden. Het resultaat van twijnen is niet alleen een sterkere draad, maar ook meer gewicht. Tevens kan door verschillende manieren van twijnen het gevoel en uitstraling van de stof aangepast worden.

De twijn (S) bestaat uit twee getwiste garens (Z)

De twijn (S) bestaat uit twee getwiste garens (Z)

Speciale behandelingen van het garen

Garen kunnen speciale behandelingen krijgen om er bepaalde effecten toe te voegen. Bijvoorbeeld, sommige gekamde garen worden schoon en glad gemaakt door ze door kort in vuur te houden.

Gekaard en gekamd garen

Van wol kunnen verschillende garen gemaakt worden. Gekaarde garen en gekamde garen. Gekamde garen moeten over een bepaalde lengte beschikken, namelijk meer dan vijf centimeter. Gekaarde garen kunnen korter zijn, maar ook lange garen kunnen hierbij gebruikt worden. Tweed is een voorbeeld van een gekaard garen met relatief lange garen. Merino is een voorbeeld van een gekaard garen met relatief korte garen. Het verschil tussen gekamde en gekaarde garen zit vooral in hoe de garen gerangschikt zijn. 

Close-up schets van gekaard (boven) en gekamd (onder) garen

Close-up schets van gekaard (boven) en gekamd (onder) garen

Gekamde garen bestaan uit vezels die keer op keer worden gekamd, totdat ze parallel liggen. Tijdens dit proces worden korte en gebroken vezels verwijderd. Wanneer de vezels dusdanig gekamd zijn dat ze de juiste diameter hebben, worden de verschillende vezels stevig in elkaar gedraaid (getwist). Een zachte, regelmatige, glanzende stof is het gevolg. De mate van glans is echter ook voor een groot gedeelte afhankelijk van de wol die gebruikt wordt. 

Gekaarde garen, daarentegen, worden niet één dezelfde richting op gekamd, maar de vezels kruisen elkaar in alle verschillende richtingen. Korte en losse vezels blijven behouden, waardoor het garen ruwer aanvoelt. Bij gekaard garen zijn de vezeluiteinden ook duidelijk zichtbaar aan het oppervlak. Daarnaast zijn gekaarde garen aanzienlijk minder stevig in elkaar gedraaid dan gekamde garen. 

Gekaard garen met relatief lange garen. Klik om de Harris Tweed Collectie van Holland & Sherry te bekijken.

Gekaard garen met relatief lange garen. Klik om de Harris Tweed Collectie van Holland & Sherry te bekijken.

Gekaard garen met relatief korte garen. Klik om de Force 10 Collectie van Holland & Sherry te bekijken.

Gekaard garen met relatief korte garen. Klik om de Force 10 Collectie van Holland & Sherry te bekijken.

Een gevolg van de losse structuur van gekaarde garen is dat het meer vatbaar is voor krimpen en vervilting, omdat de korte vezels verder in elkaar gedraaid kunnen raken. Gekamde garen hebben weinig korte einden, waardoor deze minder vatbaar zijn voor krimpen en vervilten. 

Het moge duidelijk zijn dat gekamde en gekaarde garen volledig verschillend zijn door de verschillende structuren, ondanks dat dezelfde basisstof gebruikt wordt.