contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

373 Overtoom
Amsterdam-West, NH, 1054 JN

+31 20 681 5792

De Oost Bespoke Tailoring is an Amsterdam based tailoring house with a contemporary sense of style & personal attention. We design and tailor suits, shirts, jackets, trousers, skirts and coats for ladies & gentlemen. 

 

 

Blog - Tips - Tricks De Oost Bespoke Tailoring - Maatpakken heren dames

Blog De Oost Bespoke Tailoring Bespoke Suit shirts dress style tricks inspiration for men women. Maatpakken Kostuums Kleermaker Engels Italiaans Handgemaakt Heren Dames 

Weefmethodes van kwalitatieve kostuumstoffen

Jean-Paul Samson

Er komt het een en ander kijken bij de productie van een stof. Vers geschoren schapenwol verandert immers niet zomaar in mooi egaal stuk stof. Het feit dat er ondenkbaar veel verschillende patronen en materialen bestaan, heeft ten gevolge dat er bijna net zo veel verschillende weefmethodes zijn. Op zijn beurt is er ook weer een veelzijdigheid aan weefgetouwen. Het weefgetouw is het belangrijkste instrument gedurende stofproductie. In deze blog bespreken we daarom in het kort wat de verschillende weefmethodes zijn en wat de gevolgen van deze op het gebied van duurzaamheid zijn.

Een van de productiehallen van Huddersfield Cloth. Door gebruik te maken van de modernste weefgetouwen en beste materialen, staat Huddersfield Cloth garant voor stoffen van hoge kwaliteit. Zie onze collectie Huddersfield stoffen HIER.

Een van de productiehallen van Huddersfield Cloth. Door gebruik te maken van de modernste weefgetouwen en beste materialen, staat Huddersfield Cloth garant voor stoffen van hoge kwaliteit. Zie onze collectie Huddersfield stoffen HIER.

Zoals gezegd bestaat een veelzijdigheid aan weefgetouwen. Breed genomen kunnen deze ingedeeld worden in drie categorieën. 

  1. Het schachtengetouw, het meest voorkomende weefgetouw, produceert relatief eenvoudige stoffen – egale stoffen, keperstoffen en satijnen.
  2. Het dobby-getouw is in staat om een stuk ingewikkeldere ontwerpen te produceren, maar wordt met name gebruikt voor chique streeppatronen en veelal voor shirts.
  3. Het jacquardgetouw gebruikt het jacquard mechanisme om de meest complexe stofontwerpen te produceren.

Voor het weven van een stof, het samenvoegen van de verschillende stoffen, is een van de bovengenoemde weefgetouwen nodig. Daarnaast zijn er tenminste twee draden nodig: de schering (verticaal) en de inslag (horizontaal). Door te variëren in de vele verschillende inslagtechnieken om de schering en inslag samen te voegen tot één stof, ontstaan verschillende stoffen.

Dit Houndstooth-patroon vereist meer kennis en kunde dan een stof zonder patroon. Zie een volledig overzicht van onze verschillende stoffen HIER.

Dit Houndstooth-patroon vereist meer kennis en kunde dan een stof zonder patroon. Zie een volledig overzicht van onze verschillende stoffen HIER.

Duurzaamheid van de stof

De kwaliteit van vele wollen stoffen hangt af van het gewicht en het type garen. Om de duurzaamheid van een stof te beoordelen moet men daarom eerst naar het gewicht kijken. Dit doet men aan de hand van het aantal draden per inch. Hoe meer draden per inch, des te langer gaat de stof mee. De dikte van de stof is ook een graadmeter voor de duurzaamheid. Deze wordt vaak weergegeven in ounces. Een stof van 9-12 ounce is relatief dun, 13-15 ounce is ‘middel zwaar’ en 16-40 ounce wordt als ‘zwaar’ bestempeld. Zwaardere stoffen gaan over het algemeen langer mee. Let wel, wanneer u stoffen met elkaar vergelijkt, geldt niet altijd dat de zwaarste de meest duurzame is. Een licht maar compact geweven stof, met veel draden per inch, zal langer meegaan dan een zwaar, maar los geweven stof, met minder draden per inch. Daarnaast geldt dat de duurzaamheid ook afhangt van de kwaliteit van het productieproces van de stof. Klik HIER voor meer informatie over de verschillen tussen gekamd en gekaard garen.

Bron:
Huddersfield Cloth: A History of Cloth