contact us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right.

373 Overtoom
Amsterdam-West, NH, 1054 JN

+31 20 681 5792

De Oost Bespoke Tailoring is an Amsterdam based tailoring house with a contemporary sense of style & personal attention. We design and tailor suits, shirts, jackets, trousers, skirts and coats for ladies & gentlemen. 

 

 

Blog - Tips - Tricks De Oost Bespoke Tailoring - Maatpakken heren dames

Blog De Oost Bespoke Tailoring Bespoke Suit shirts dress style tricks inspiration for men women. Maatpakken Kostuums Kleermaker Engels Italiaans Handgemaakt Heren Dames 

Schapenrassen en de verschillende soorten wol

Jean-Paul Samson

Merino.png
Shetland.png
Blue-Faced.png

Merino

Het Merino ras komt oorspronkelijk uit Spanje en is het meest voorkomende ras op het Zuidelijk-halfrond.

Het ras wordt gefokt in droge klimaten, zoals in Australië, Zuid-Amerika en delen van Nieuw-Zeeland. Dit ras is de ruggegraat van het grootste wol producerende land, Australië, en tegelijkertijd is dit het enige ras dat puur voor haar wol gefokt wordt.

Er zijn verschillende gradaties van Merino wol: vanaf 12-13 micron (grof) tot 25-26 micron (het zeer fijne Merino uit Australië). Het merendeel van de wol heeft een fijnheid van tussen de 20-23 micron. Lengtes variëren tussen de 30-39 millimeter.

Shetland

Dit kleinste Brits ras komt voornamelijk voor op de Shetlandeilanden. Verondersteld wordt dat dit ras oorspronkelijk uit Scandinavië komt. De wol komt voor in verschillende tinten, waaronder wit, bruin, grijs en zwart. De wol is fijn, zacht en voelt enigszins zijde-achtig aan. De productie is relatief klein en het meerendeel hiervan wordt gebruikt door de eilandbewoners zelf. De wol varieert in fijnheid van 28-33 micron en een vezel-lengte tussen de 50-120 millimeter.

De naam ‘Shetland’ is tegenwoordig een algemene benaming van wol, maar slechts in enkele gevallen is wol ook daadwerkelijk afkomstig uit Shetland.

Blue-Faced Leicester

Blue-faced Leicester wol is een lange wol met een glans. Het ras is geëvolueerd gedurende de negentiende en twintigste eeuw en komt oorspronkelijk uit de Tyne en Wear valleien en de heuvelen van Oost-Cumbria. Soms wordt deze wol ook wel aangeduid als ‘Hexham Leicester’.

De wol is fijn en compact en heeft zogezegd een glans. Het is daarom uitermate geschikt voor kammen. Het schaap heeft slechts een kleine hoeveelheid aan wol, omdat de schapen relatief klein zijn. De wol heeft veel weg van Mohair door haar veerkracht en glans.

Blue-faced Leicester wol komt voor in witte en bruine tinten.

Noorse Schaap.png

Noorse schaap

Uiteraard zijn er meerdere schapenrassen in Noorwegen. De meest voorkomende soort in Noorwegen hedendaags is een kruising tussen de Cheviot, die geïmporteerd werd uit Groot-Brittanië, en de Noorse Dala en Steigar rassen.

De wol heeft een fijnheid van tussen de 29-36 micron en is 80-120 millimeter lang, wat het uiterst geschikt maakt voor kammen. De wol is daarnaast ook geschikt voor vilten en breien, vanwege de hoge veerkracht van deze wol.

Zwarte Schaap.png

Zwarte schaap

De oorsprong van het zwarte schaap of de Jacob, een andere benaming van dit ras, is niet helemaal duidelijk. De eerste kuddes in Engeland waren geimporteerd uit Zuid-Afrika. Het ras was daar ooit door Spaanse en Portugese kolonisten heen gebracht.

De wol is gevlekt en onregelmatig. De donkere stukken vacht worden lichter naarmate het schaap ouder wordt. Omdat deze wol in meerdere kleuren voorkomt is het vooral gewild voor handgemaakte stoffen. De kwaliteit van de vezels varieert van ongeveer 32-40 micron en de lengte van 80-150 millimeter.

Masham.png

Masham

De Masham (uitgesproken als ‘massam’) is een kruising tussen de Teeswater of Wensleydale bok met het Dales of Swaledale ras. De wol is lang en glanzend en het ras komt voornamelijk voor in het Noorden van Engeland.

De vacht is geschikt voor kammen als gevolg van haar lengte. Door haar beperkte beschikbaarheid wordt deze wol vooral gebruikt in luxeproducten.

De fijnheid varieert van 38-44 micron en de lengte van 150-380 micron.

Suffolk.png

Suffolk

Dit Britse ras wordt geclassificeerd een ‘kort wol’. Het is het meest wijd verspreide ras van alle Britse rassen. Het is vol en geschikt voor breien en alle andere toepassingen waarvoor een dikke wol wordt vereist.

Het ras is een kruising tussen Norfolk en Southdown. De wol van de Norfolk werd gebruikt in de originele Oost-Anglia stoffen, gedurende de Middeleeuwen.

Zwarte Welsh

Dit is het enige pure zwarte ras in Groot-Brittanië. Haar vacht is fijn genoeg om te worden toegepast in luxeproducten en lang genoeg om te kunnen kammen. Het ras komt voor is de bergen en heuvelen door heel Engeland, maar komt oorsponkelijk uit de bergen en hooglanden van Welsh.

De vezel fijnheid is tussen de 30-40 micron en de lengte tussen de 80-100 millimeter. De volheid van deze wol wordt veroorzaakt doordat er relatief veel dode haren in de vacht blijven hangen. Deze wol wordt veel geproduceerd en heeft vele verschillende toepassingen.

Gotland

De Gotland is een van de oudste schapenrassen, is voornamelijk grijs en heeft haar oorsprong in Zweden.

Het ras is geëxporteerd naar Noorwegen, Denemarken, Engeland en Amerika. Oorspronkelijk komt het uit de Zweedse regio Gotland, waar het graast in open weilanden. Het ras staat ook wel bekend als Zweedse schapen.

De lengte varieert van 80-150 millimeter.

Wensleydale

Dit ras staat bekend om haar lange glanzende wol en komt voornamelijk voor in het Noorden van Engeland. Het is een hoornloos schaap met een blauw gezicht. De wol is bekend om haar kenmerkende krul.

Vanwege de sterkte vezels wordt deze wol wordt vaak gebruikt in combinatie met andere kortere wollen.

De wol is gemiddeld 40-50 micron en 200-300 millimeter lang.

Teeswater

Dit ras heeft een lange wol, een glans en leeft vooral in Noord-Engeland. Gekruist met andere heuvel rassen, zoals de Swaledale, produceert het de Teeswater halfbloed, die beter bekend staat als het Masham ras.

De glanzende wol met een lange krul is een eigenschap van dit ras dat het meegeeft aan de Masham. De wol heeft een fijnheid van tussen de 40-60 micron en een lengte van tussen de 150-300 millimeter.

Corriedale

Dit is een ras uit Nieuw-Zeeland en is oorspronkelijk een kruising tussen het Merino schaap met een Lincoln of Leicester schaap. Het resultaat is een ras met een lange, stevige wol. Het ras komt tegenwoordig ook voor in Australië en Amerika.

De vacht is helder wit met een kleine krimp tijdens het verven. De fijnheid van deze wol is tussen de 25-20 micron en heeft een lengte tussen de 80-120 millimeter.

Cheviot

Dit Britse ras werd oorspronkelijk gefokt in de hooglanden tegen de Schotse grens aan, maar komt tegenwoordig ook voor in Northumberland, Zuid-Wales, Canada, Scandinavië, Amerika, Zuid-Afrika en zelfs Nieuw-Zeeland.

De wol varieert in kwaliteit van zacht tot grof, waardoor het erg veelzijdig is. Het heeft een egale witte kleur en de onbewerkte wol is daarom uitermate geschikt als vulmateriaal wanneer er een witte achtergrond vereist is. De wol is bekend gemaakt door de Cheviot dekens, kleden en kousen, die geweven werden in hetzelfde gebied als waar deze schapen oorspronkelijk gefokt werden. De fijnheid van deze wol is ongeveer 30-40 micron en de lengte varieert tussen gemiddeld 80-100 millimeter.

Falkland

De term Falkland wol refereert naar wol van de Falklandeilanden. De wol die hier vandaan komt is egaal wit en dat is te danken aan de Merino en Polwarth schapenrassen die hier gefokt worden. De meerderheid van de wol komt van het Polwarth ras. Dit ras is zeldzaam in vergelijking met andere rassen en de wol werd tot recentelijk alleen verkocht in Groot-Brittanië.

De fijnheid ligt tussen de 18-33 micron, waarvan de meerderheid in de 27-30 catergorie. De lengte is tussen de 80-100 millimeter. De wol heeft een volle uitstraling en voelt zacht aan. Het wordt geacht beter te zijn dan Australische wol, in het speciaal voor brei doeleinden, met dank aan de grootte. 

Bron:
Huddersfield Cloth: A History of Cloth

Swaledale

Dit Britse ras komt vooral voor in de heuvels in de Noordelijke provincies van Engeland en in de Pennine heuvels. De vacht varieert in kleur van wit to grijs en lijkt erg op de wol Blackface ras.

De wol wordt voornamelijk gebruikt voor tapijt en kleed garen vanwege zijn excelente veerkracht en duurzaamheid. Het wordt ook soms gebruikt voor brei doeleinden.

De fijnheid van deze wol ligt tussen de 40-60 micron en de lengte varieert van 100-200 millimeter.