Constructie Wijze - Full Canvas - Half Canvas - Unlined - Deconstructed

Het bespoke kleermakers proces begint met een goed prettig gesprek met onze medewerkers. Zij helpen u met het achterhalen van uw wensen en adviseren u met informatie en inspiratie betreffende de onderdelen van het pak. Denkt u daarbij aan de Maakwijze, Modelopties, Materialen en het Meten. Wanneer al uw wensen duidelijk zijn dan gaan we van daaruit uw kleding op ambachtelijke wijze vervaardigen.

1. Measurements:  When the cut and the style of the garment are agreed over 27 measures and configurations are noted.

1. Measurements: When the cut and the style of the garment are agreed over 27 measures and configurations are noted.

2. Drafting a Pattern:  After the cutter has drafted the individual’s pattern, it is then cut out and chalked onto the cloth.

2. Drafting a Pattern: After the cutter has drafted the individual’s pattern, it is then cut out and chalked onto the cloth.

3. Cutting the Cloth:  Follows on from the pattern being chalked onto the fabric. Each part of the pattern laid in order to ensure that checks and stripes will neatly line up.

3. Cutting the Cloth: Follows on from the pattern being chalked onto the fabric. Each part of the pattern laid in order to ensure that checks and stripes will neatly line up.

4. Trimmings:  After cutting, the linings, pocketing, canvasses, buttons and other parts of the garments are put together with the cloth in preparation for making.

4. Trimmings: After cutting, the linings, pocketing, canvasses, buttons and other parts of the garments are put together with the cloth in preparation for making.

5. The Baste:  When individual parts of the coat (jacket) are sewn together ready for the first fitting.

5. The Baste: When individual parts of the coat (jacket) are sewn together ready for the first fitting.

6. Alterations:  A new pattern is cut, accounting for any alterations noted in the first fitting. The baste is then ripped down, remarked using the new pattern, and re-cut.

6. Alterations: A new pattern is cut, accounting for any alterations noted in the first fitting. The baste is then ripped down, remarked using the new pattern, and re-cut.

7. Forward construction:  Structural work is carried out on the coat by the tailor in preparation for the second fitting.

7. Forward construction: Structural work is carried out on the coat by the tailor in preparation for the second fitting.

8. After the second fitting:  Further alterations are made and the garment is finished and pressed. Button holes, felling and edge stitching are completed, all by hand. The coat is then pressed before the last fitting. Clothing is then pressed a final time before delivery.

8. After the second fitting: Further alterations are made and the garment is finished and pressed. Button holes, felling and edge stitching are completed, all by hand. The coat is then pressed before the last fitting. Clothing is then pressed a final time before delivery.

De maakwijze van je pak: Full Canvas/ Los Binnenwerk, Half-canvas, ongevoerd of anders?

Om pakken, kostuums, jasjes en overjassen te vervaardigen zijn er diverse constructie methodes. Hieronder een toelichting over de 4 methodes die De Oost in het atelier gebruikt en de verschillen daartussen.

Om van je pakken echt een meerwaarde te maken voor jezelf en de mensen die je ontmoet, licht ik graag wat toe omtrent de rol van canvas bij het maken van een pak. Het gebruik en het juist verwerken van canvas maakt het verschil qua comfort en uitstraling.

Van links naar rechts een haar doek met erg veel rol, daarnaast een variant die zachter is, een wollen canvas en vlieseline.

Van links naar rechts een haar doek met erg veel rol, daarnaast een variant die zachter is, een wollen canvas en vlieseline.

Canvas is vaak een menging van wol, katoen, en met name paarden- en kamelenhaar. Het grote voordeel van dierlijke haren is dat deze gevormd kunnen worden door vocht, druk en warmte te gebruiken. Denk aan hoe een dame haar haren styled door gebruik te maken van een warme krultang om haar kapsel vorm te geven. Daarbij hebben paarden- en kamelenhaar het bijkomend voordeel dat ze licht van gewicht zijn en erg sterk. Het haar van de manen is het zachts terwijl dat van de staart het meest stijf en taai is. De echte kenner laat zelfs zijn canvas speciaal vervaardigen afgestemd op het specifieke kledingstuk, de stof, de gewenste drape en fit. Je kan het canvas bijvoorbeeld bijna vloeibaar maken door het een speciaal bad te geven waar je mineralen aan toevoegt. Verscheidene soorten vezels worden geweven in combinatie met wol en katoen om diverse soorten kwaliteiten canvas te maken. Dit in combinatie met het haar doek vormt het fundament om uw pak verder op te bouwen en te vervaardigen.

Het wollen canvas vormt de belangrijkste laag van het pak, voorts worden er kleinere stukken haar doek of opgerolde haren gebruikt om structuur te geven aan de borst en schouder. Zo heeft elke bespoke tailor zijn trick of the trade om zijn eigen handschrift aan de kleding te geven. Deze worden vervolgens bekleed door een laag vilt, domette of flanel om te zorgen dat de haren die stijf zijn niet schuren. Het kan zijn, afhankelijk van hoe dicht de stof geweven is en de stijfheid van het haar, dat dit door de stof heen komt. Geen probleem omdat dit opgelost kan worden door de haar uit te trekken of af te knippen.

Full Canvas

Full-Canvas-Tailoring_6de3e8ac9fa2996c78fc97071d1830c4.jpg

Pak gemaakt met los binnenwerk (Full Canvas)
Traditioneel worden heren pakken gemaakt met een laag linnen waarin paardenhaar verwerkt zit onder de stof van het pak. Dit canvas zorgt ervoor dat het pak uw natuurlijke lijn volgt en zijn vorm behoud. Het is het fundament waarop uw pak gemaakt is. Het canvas wordt gesneden naar de vorm die de kleermaker beoogt heeft en wordt vervolgens aan het canvas, los binnenwerk, vast gestikt. Gedurende de tijd gaat dit zich nog verder naar uw silhouet vormen zodat het steeds beter past en plezierig draagt. Tevens ademt de stof beter en wordt bij punten waar kracht op komt te staan dit beter verdeeld.

Het canvas zorgt ervoor dat de stof natuurlijk kan vallen waardoor die kenmerkende niet te beschrijven tailored look ontstaat. Vele jaren training en oefening met handwerk zijn er dan ook voor nodig voor een kleermaker om op deze wijze kleding te kunnen maken.

Rollende revers: U ziet dat het canvas de voorpanden inclusief revers volledig bedekt. Om het bekende effect van de rollende revers te creëren wordt het canvas gerold en vervolgensge-padstitched in de revers. Dit geeft de rol aan de revers.

In het pak met een los binnenwerk kan je zien dat het jasje volledig bestaat uit linnen canvas en stof. De stof is direct vast gestikt aan het canvas, dit heet pikeren. Het is nogal een werk waar geduld voor nodig is vandaar dus de term ‘gepikeerd zijn’.

Half Canvas

Half-Canvas-Suit-Tailoring.jpg

Pak met half canvas binnenwerk (Half Canvassed)
Tussen de 2 extremen (geplakte pakken en pakken met een los binnenwerk) is er een compromis – het half canvas pak ook wel semi canvas pak genoemd. Bij half canvas pakken loopt het losse binnenwerk van schouder tot en met de borst en revers, alles daaronder is geplakt. In het pak dat half canvas is gemaakt zie je dat het vlieseline over de hele lengte van het jasje loopt. Het canvas is dus wel direct aan de stof genaaid zodat dit bijdraagt aan het vorm geven en de levensduur.

Half-canvas pakken hebben een aantal voordelen voor diegene die klaar is met plak pakken maar de stap naar een pak met los binnenwerk nog niet kan/wil maken. Ten eerste zijn ze lager geprijsd dat een pak met een los binnenwerk. Minder handwerk betekent minder arbeidsuren en dat scheelt in de beurs. Omdat de bovenzijde van het jasje is gemaakt met een los canvas is de kans op problemen met ‘rimpels’ veel kleiner dan bij plak. Je pak gaat dus langer mee dan een geplakt pak. Het belangrijkst is dat het canvas zorgt voor een goede basis om een natuurlijk en verzorgd voorkomen te hebben in plaats van een stijve levenloze look zoals je dat hebt met een geplakt pak.

Unlined / Unstructured

Ongevoerde pakken (Unlined / Unstructured)

Wanneer u uw pak niet van plan bent te dragen tijdens uw werk of bij formele gelegenheden, dan is een ongevoerd jasje een mooie optie. Het geeft de drager namelijk het meest natuurlijke voorkomen en hoogste comfort.

Door het achterwege laten van de voering en de schoudervulling, draagt het jasje meer als een shirt dan als een pak. Dit geeft meer ruimte om te bewegen en is daardoor comfortabeler. Het jasje valt volgens uw natuurlijke silhouet en is daarom meer geschikt voor de minder formele gelegenheden. Ongevoerde jasjes worden vaak gemaakt van lichtere zomerse stoffen. Deels omdat lichte stoffen als katoen en linnen makkelijker kreuken, maar een belangrijkere reden is dat door het achterwege laten van de voering het jasje een stuk koeler draagt. Natuurlijke vezels ademen en dit kan in een ongevoerd jasje niet tegengehouden worden door de voering. Zelfs een jasje met een los binnenwerk draagt veel warmer in de zomer.

Geplakte Pakken / Deconstructed - Fused

Geplakte pakken (Fused)
Veel fabrikanten van pakken, met name de grote en bekende merknamen gebruiken helemaal geen canvas meer in hun pakken. In plaats daarvan lijmt men een vlieseline laag direct op de stof. In het geplakte pak loopt de vlieseline over de gehele lengte en dit houdt het pak bij elkaar.

Het houd het pak bij elkaar en niks meer dan dat. Het zorgt ervoor dat het pak onnatuurlijk stijf oogt en dus nooit uw silhouet kan volgen en dus eigenlijk gewoon niet goed past. We kunnen ons dus afvragen waarom we veel voor een merk betalen terwijl het product feitelijk geen bijdrage heeft aan een verzorgd voorkomen. Dat lijkt me toch de reden om überhaupt een pak aan te trekken.

Een bekend probleem met geplakte pakken is dat de lijm na verloop van tijd oplost, dit wordt versneld door verkeerd onderhoud en de stomerij. Wanneer de wol loslaat van de lijm dan begint de stof te ‘‘rimpelen’.

Wilt u weten welke constructie het beste bij uw wensen en ideeën past? Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies.