Onderhoud en Reinigen van Kostuum, Pak, Blazer en Overjas

U heeft geïnvesteerd in een mooi kledingstuk, waarvoor mijn dank, en dat verdient de beste behandeling. Hierbij een toelichting zodat u exact weet hoe u uw kleding als nieuw kan houden. Zo kunt u uw kleding veel langer met plezier dragen. Een pak waar goed voor gezorgd is en wordt, kan de heer of dame die het gekocht heeft overleven. Daarom is goed onderhoud niet alleen belangrijk voor de uitstraling, maar ook voor de portemonnee. Hierbij onze prijslijst.


Allereerst de basis regels

 1. Niet wassen
  Het kledingstuk kan niet veilig worden gewassen, zowel niet in de machine als met de hand. Chemisch reinigen is hiervoor de beste optie.
 2. Niet bleken
  Uw kleding kan niet met bleekmiddel worden behandeld. Het kledingstuk is niet kleurvast of bestand tegen structureel gebruik van dergelijke middelen.
 3. Strijken
  Strijken, stomen en drogen, op een temperatuur van 110 graden Celsius.
 4. Chemisch reinigen
  Elk reinigingsmiddel kan veilig worden gebruikt behalve Trichloroethylene. 

Ophangen

In de praktijk houdt dit in dat het pak opgehangen moet worden aan een brede gevormde hanger, nadat het gedragen is. De hanger helpt ook om het pak enigszins uit de kreuk te krijgen.Ideaal gezien moet de hanger breder zijn aan de eindes om de schouders van het jasje verder te vullen. Zorg ervoor dat alle zakken leeg zijn, voordat u het jasje ophangt.

Hang het jasje altijd op als u het niet draagt. Maak geen gebruik van dunne metalen hangers. Hang het pak op in een ruimte waarin het niet opgepropt zit tegen andere kleding. Wanneer u een pak draagt tijdens werk, zorg er dan voor dat u ook een goede hanger op kantoor heeft. Wanneer u een jasje over een stoel heen hangt, dan kan het jasje vervormen. De juiste hanger heeft vorm met contouren die matchen met de vorm van het jasje. Het moet breed genoeg zijn om iedere rand van de schouder te raken en het liefste van natuurlijk hout gemaakt zijn. Zo werkt bijvoorbeeld een Ceder houten hanger ook nog eens goed tegen motten.  

Hangers zijn dus cruciaal. De keuze voor de juiste hanger, helpt de pasvorm te behouden en de levensduur van het jasje te verlengen. 

 

hanger.jpg

Borstelen

Voordat u het pak weg hangt, moet u het even kort borstelen. Wanneer een pak iedere dag geborsteld wordt, is dat een van de manieren om te verzekeren dat het pak in topvorm blijft. De stof van een pak, verliest zijn integriteit wanneer viezigheid en ongeziene deeltjes zich ophopen in de stof. Een degelijke kleding borstel zorgt ervoor dat het pak langer meegaat. Een kleding borstel van dierlijk haar is idealiter de beste keuze.

borstel.jpg

We adviseren tegen het gebruik van plakkerige kleding rollers, die laten vaak een spoor achter wat uiteindelijk behoorlijke schade kan achterlaten. Het is veel makkelijker om haren en stof gewoon met de vingertoppen te verwijderen. Borstel het kostuum met beleid.

rol.jpg

Luchten

Na het borstelen kunt u het pak beter niet gelijk in de kast hangen. Beter laat u het nog even luchten, bijvoorbeeld bij een open raam of in de badkamer. 
Houd uw pak op een plek waar het kan ademen. Het lijkt misschien een goed idee om een pak in een luchtdichte tas te plaatsen, maar wees dan niet verrast wanneer u schimmel of zelfs motten aantreft. Als het pak in een tas hangt, houd dan wel de rits een beetje open zodat er lucht naar binnen en buiten kan. 


motten.jpg

Motten zijn een serieus probleem, en vaak, wanneer je ze uiteindelijk ziet, is het al te laat. Motten leggen namelijk honderd eitjes per keer, en wanneer deze uitkomen, hebben de kleine motjes honger. Het mag duidelijk zijn dat dit een het einde van een pak betekent. Alhoewel sommige mottenballen aanraden ter preventie, de lucht is vaak niet prettig en ze werken alleen in een afgesloten kleding hoes. Gedroogde lavender bladeren afgesloten in kleine buideltjes in de zakken helpen ook bij het wegjagen van de motten, misschien zelfs even effectief als mottenballen en het ruikt een stuk prettiger. Het schoonhouden van de kleding kast en regelmatig stofzuigen doet ook wonderen.

lavendel.jpg

Stomen

Stoom het kostuum na het dragen, maar alleen wanneer het nodig is. Het helpt om het pak schoon te maken en de kreukels te verwijderen. Een goede stomer is niet goedkoop, maar het is een verstandige investering. Het stomen van een pak is een fijngevoelige methode van het verwijderen van de kreukels en luchtjes maar beschadigt de draden niet. Gebruik geen standaard strijkijzer om je pakken te strijken want de hoge temperatuur kan de stof beschadigen. Probeer ook het borstdeel van het pak niet te stomen, dit kan namelijk de vorm van het interne canvas verstoren.

Sommige kostuum fanaten investeren ook in een broek pers, een machine die voorzichtig en automatisch pantalons perst. De broek pers wordt ruim vijftig jaar al gebruikt vanwege het sublieme effect. Bij het gebruik maken van een broekpers zorg dan dat u extra oplet. Dit omdat gedragen kleding altijd kleine vuildeeltjes in zich heeft. Als u uw broek perst voor dat deze is gereinigd kunnen deze deeltjes definitief in de stof gaan zitten. Dit leidt tot extra slijtage en dus een verkorte levensduur van uw broek.

broekpers.jpg

Wollen stoffen hebben vocht nodig om hun elasticiteit te behouden. Daarom kan je je kleding ook heel makkelijk in de badkamer laten stomen. Doe alle deuren en ramen dicht, laat heet water stromen zodat er stoom vormt en laat het pak even in de damp hangen. Zo zullen de meeste kreukels en vieze luchtjes al snel eruit gaan.


Dry Cleaning / Chemisch Reinigen bij de Stomerij

drycleaning.jpg

Houdt het bezoek aan de stomerij beperkt. De traditionele kostuum dragers op Savile Row zeggen dat borstelen, luchten en stomen genoeg is. Echte vlekken moeten apart behandeld worden. Je kan zelf al heel ver komen door het pak ’s nachts buiten te hangen en bijvoorbeeld met een natte doek bepaalde vlekken schoon te maken.  Volgens anderen is ‘dry cleaning’ geen probleem. Voor ons is het grootste bezwaar hoe het pak na het schoonmaken wordt gestreken. 

Toch blijft er een gedachte dat als het pak vies of gekreukt is, dat het dan gelijk naar de stomerij moet. Dat is onzin. Dry cleaning moet echt alleen gedaan worden wanneer een pak onherstelbaar vies is geworden. De echte puristen zullen hun kostuum slechts een keer per seizoen naar de stomerij brengen. De chemicaliën die gebruikt worden bij dry cleaning kunnen de wol aantasten. Als een kostuum een beetje gekreukt is en niet vies, dan kunt u het beter alleen laten persen. Dan komt het pak net zo fris terug, maar dan zonder alle chemicaliën. Let ook op het soort stof van je kostuum bij het naar de stomerij brengen. Stoffen van een hoger aantal micron nummers (hoger dan Super 150s wol) zijn zachter, maar ook fijner en fragieler. Deze stoffen kunnen dus nog minder vaak een chemische behandeling krijgen.


Reizen

Wanneer u een gloednieuw De Oost bespoke tailored kostuum op haalt, dan krijgt u daar een kleding hoes bij. Deze kleding hoes bevordert de luchtstroom en zorgt er dus voor dat het pak kan ademen. Een hoes beschermt ook tegen motten en kreukels. Wacht wel even een dag na het dragen van het pak voordat u het in een hoes plaatst. Zorg ervoor de kast niet te vol is zodat het wel kan luchten.

Een garment bag is wat u nodig heeft voor het reizen met een kostuum. Zoek eentje die makkelijk te dragen is en enigszins ademt. Als een garment bag geen optie is, leer dan hoe u een pak kan vouwen en inpakken op zo een manier dat het minimaal gekreukt, maar wel optimaal beschermd is.

garmentbag.jpg

Wanneer u het kostuum inpakt draai dan het jasje binnenste buiten en trek de schouders helemaal door. Als voering tegen voering schuurt geeft dat minder kreuk dan bij wol tegen wol. Sommige stoffen zoals Mohair zijn kreuk-bestendig en zijn daarom ideaal om mee te nemen op reis.

De Oost stoomt uw kleding het liefst zelf, hierbij onze prijslijst.

VRAGEN? NEEMT U DAN CONTACT MET ONS OP. VIA DEOOST@DEOOST.NL OF BELT U NAAR 020-6815792. TEVENS KAN UW STOMERIJ ONS BENADEREN BIJ VERDERE VRAGEN. WIJ ZIJN U GRAAG VAN DIENST.

MET VRIENDELIJKE GROET,

JEAN-PAUL SAMSON