De kleermaker: voor de beste pasvorm van je colbert.

Read this article in English

Als kleermaker krijgen we vaak te maken met pasvorm vragen in onze kleermakerij. Je kan een kleermaker bezoeken omdat je maten zijn gewijzigd of omdat je een andere pasvorm wenst. Als kleermaker vind ik het dan ook belangrijk klanten goed uit te leggen hoe maten zich relateren aan stijlen en pasvormen.

Wil je alles in je pak, colbert of broek echt 100% passend en met de details die je wenst dan zal je het toch echt vanaf 0 op maat moeten laten maken en daarvoor een bespoke kleermaker moeten bezoeken.

Als je kijkt naar de pak stijl van vroeger is dat een andere pasvorm dan wij nu veel zien. De pasvorm was wijder, colberts langer, broeken werden hoger gedragen. Tegenwoordig zijn pakken veel slanker gesneden.

Zo kan het dus zijn dat je nog een oud pak hebt wat je vroeger met veel plezier gedragen hebt maar de laatste tijd toch in de kast laat hangen omdat het niet meer aansluit bij je huidige maten, smaak of kledingstijl. Of je ziet een mooi jasje in de winkel wat er niet meer in jou maat is en bijvoorbeeld alleen een maat groter.

Toch zonde om te laten hangen of niet meer te dragen, want voor de rest is het (nog) een mooi kledingstuk.

Tijd dus voor een bezoek aan de kleermaker:


Hier laten wij je zien hoe je jouw kleding nieuw leven in kan blazen. Zodat je het weer met plezier kan dragen. Zo gaat je kleding dus langer mee en heb je er meer plezier van. Een fiets gooi je ook niet weg als je band lek is.

kleermaker amsterdam

Balans: Het allerbelangrijkste is kijken wat er mogelijk is. Een pak heeft een bepaalde balans en binnen die balans zijn bepaalde punten wel of niet mogelijk. Dit zal per kledingstuk verschillen.

Bij het voorbeeld hier was de mouwlengte goed aan te passen via de schouder en ook kon de lengte van het colbert zelf een stuk korter.

Punt van aandacht hierbij waren de opgestikte zakken. Deze zijn niet te verplaatsen. Wanneer je een opgestikte zak naar boven zou verschuiven zou je namelijk de volgende punten tegen komen:

De zak zou boven de onderste knoop komen te zitten, dit ziet er vreemd uit omdat de zak dan in je taille zou beginnen. Dit is dus een verstoring van de balans in je colbert.

Kleurverschil. Helemaal bij een ouder colbert kan het zijn dat de stof onder de zak, niet mee verkleurd is met de rest van het jasje. Dit zie je ook wel eens bij oude pakken die wijder gemaakt worden. De naden hebben aan de binnenkant nooit daglicht gezien, dus kunnen veel donkerder ogen dan de rest van de stof.

Mocht de stof niet verkleurd zijn dan zou je kunnen overwegen om de zak aan de onderkant korter te snijden. Zelf zouden wij dit niet aanraden, ook dit is weer een verstoring van balans enkel dit keer van de vorm van de zak zelf.

De ronding van hoe de zak gesneden is en de lengte ten opzichte van breedte zal een minder mooi geheel geven en zal de vorm van de zak niet ten goede komen.

Kleermaker Amsterdam

Bij dit jasje, was er enkele ruimte tussen de onderkant van de colbert en de zak. We hebben hiervoor die afstand verkleind. Door de lengte korter te maken, maar de zak te laten zitten waar hij zat.

De verkorte afstand is niet storend, aangezien een opgestikte zak wel vaker dichter op de rand geplaatst wordt. Dit zorgt ervoor dat de verhoudingen mooi blijven, en wordt het geheel op het oog moderner.

Kleermaker Amsterdam

Tailleren:
Het volgende punt van aandacht was het colbert meer te tailleren, hierbij kom je ook enkele punten tegen binnen wat wel en niet mogelijk is.

De grote van een armsgat is niet aan te passen.

Wanneer je een armsgat van een bestaand colbert kleiner zou proberen te maken, zullen je mouw en zijpanden van je colbert gaan draaien. Waardoor je naden niet meer op de juiste plek zouden gaan zitten. Dit is geen fraai gezicht.

Daarom hebben we bij dit colbert dit ingenomen over de rugnaad, hierdoor konden we alsnog wat van de overtollige ruimte op de rug en armsgaten weg krijgen. De taille hebben we gelijk meegenomen om het colbert wat meer het lichaam te laten volgen. Ook dit kan tot een bepaalde grens, gezien we het armsgat niet kleiner kunnen maken. Zou je de taille extreem innemen zou het armsgat alleen maar wijder en groter lijken. Dus hierin is het ook belangrijk in de gaten te houden wat mogelijk is.

Kleermaker, sustainable keuze

Dit kan per colbert en smaak verschillen. Sommige mensen zouden het colbert liever rechter laten, zodat de grote van de armsgaten zo min mogelijk opvalt, anderen nemen de ruimte op de bovenrug voor lief en willen hem alsnog strak in de taille en hebben minder moeite met de V vorm die je daarmee creƫert.

Om er achter te komen wat mogelijk is voor je kleding is het handig om samen met een kleermaker die verstand heeft van verhoudingen ten opzichte van het lichaam voor de spiegel te gaan staan. Je kan dan rustig aan geven wat je wensen zijn en samen in overleg met de kleermaker kunnen er keuzes gemaakt worden in wat mogelijk is en het beste resultaat zou geven voor wat je wilt met je kleding.