Business Casual pak, hoe creëer je dit?

Read this article in English

De term Business Casual hoor je vast wel vaker maar hoe creëer je een business casual pak?


Wat is een business casual pak eigenlijk?


In deze video leg ik je dat uit aan de hand van een dergelijk pak dat je dus zakelijk maar ook daarbuiten kan dragen.

Wat mij betreft is een business casual pak dan ook een pak bestaande uit 3 delen dat je als 1 set kan dragen. En ook als losse onderdelen, dus het gilet en jasje bijvoorbeeld op een spijkerbroek.

Dit zowel zakelijk als bij elke andere gelegenheid (zwem wedstrijden en degelijke sluiten we toch maar uit) te dragen is. Dit zijn voorbeelden van pakken die wij als business casual zien.

Kenmerkend is de stof bij business casual pakken


Die is in plaats van glad, zoals de meeste zakelijke pakken, juist wolliger is van structuur en vaak dan ook nog sprekendere kleuren heeft zoals bruin, rood en groen. Hoewel ook blauw en grijs, zolang die stof maar body heeft, goede opties zijn.

Vaak kom je dan toch op zwaar gewicht stoffen uit zoals Flanel en Tweed varianten.

Je kan er dan ook nog voor kiezen om afgezien van de stofstructuur het patroon meer te laten spreken in 1 of meerdere onderdelen van het pak. Denk aan ruiten, Tartans maar ook weefsels zoals Hopsack doen het goed.

Gezien je een pak met knallende stof niet zo frequent aankan wanneer dit meer ingetogen is kan een gilet met een sprekende stof, kleur en model een mooie tussenstap zijn.

Het model zou ik persoonlijk gewoon klassiek houden als het de colbert en de broek betreft, het vest kan juist bij dit soort stoffen fraai sprekend zijn. Denk aan een mooi vintage double breasted model of begin gewoon simpelweg een vest met revers en een stoffen rug.

Je kan het beter in mooie ambachtelijke afwerkingen zoeken zoals werkende knoopsgaten op de mouwen, mooie knopen, hand gestikte details en op de broek kan je denken aan een knoopsluiting, zijspanner en knopen voor bretels.