Made-to-Measure pakken aanpassen en vermaken

Read this article in English

Pasvorm van Made-to-Measure pakken vs Bespoke pakken


Uiteraard is een Bespoke gemaakt pak het summum qua pasvorm voor de serieuze sartoriale liefhebber en pakkendrager. Dit omdat alle factoren die van invloed zijn op het kledingstuk puur op uw wensen zijn afgestemd en met elkaar in balans zijn. Tussen confectie pakken en bespoke pakken in zit het made-to-measure pak wat in Nederland vaak wordt verkocht als ‘echt maatwerk’.

Het moment dat je dan kritisch met een kundig oog gaat kijken dan prik je hier snel doorheen en kom je toch heel wat punten ter verbetering van de pasvorm tegen.

Vaak worden we dan ook gevraagd om een made-to-measure pak verder te vermaken en aan te passen zodat het beter zit en toont.

Onderstaand een uitleg van de punten die we heet meest tegen komen bij het vermaken en aanpassen van een made-to measure pak.

Wat zijn de verschillen tussen ready made, made-to-measure en bespoke pakken?

Tailleren Colbert: Zodat dit mooi gevormd is naar de lichaamslijn en ja ook op de rug.

Allereerst hebben we het colbert ingenomen. Dit hebben we besloten om over 3 naden te doen, dit houdt in dat naast het innemen van de zijnaden ook de midden achternaad ingenomen wordt. Hierdoor kunnen we een colbert wat niet in de eigen vorm van de rug gesneden is, toch voor een groot gedeelte in de rug verwerken, zonder dat we de originele balans te veel verstoren. Hierdoor krijg je dus een pasvorm gebaseerd op je lichaam ook aan de achterzijde. Een punt dat bijna iedereen vergeet.

Zouden we hem namelijk alleen ingenomen hebben via de zijnaden, krijg je dat de heup onder in verhouding wijdt blijft terwijl de rest van het pak wel strakker wordt.

Verkorten /Innemen van mouwen: De ambachtelijke wijze betekent dat je dit via de schouder doet.

Daarna zijn we doorgegaan naar de mouwlengte. Deze hebben we via de schouder korter gemaakt, hierdoor behielden we de sierknoopsgaten die origineel in het colbert zaten.
Dit vond meneer belangrijk want het bovenste knoopsgat is een specifieke kleur en deze wilden we graag behouden. Verkort je de mouw door deze aan de onderzijde af te knippen dan gaat de balans verloren, knopen zitten niet zomaar op een bepaalde afstand op een mouw. A fine detail maar erg belangrijk.

Versmallen van de broekspijpen: Een meer taps toelopende pasvorm in de broek is de moderne look.

Versmallen en afslanken van de mouwen van het colbert: Simpelweg de moderne sportieve pasvorm toepassen.


Nadat we de mouwlengte korter gemaakt hebben, hebben we apart nog de mouwbreedte smaller gemaakt. Dit hebben we dus in twee stappen gedaan.
Wanneer je namelijk een mouw korter maakt via de schouder haal je de hele mouw omhoog. Hierdoor veranderd de vorm van de mouw, het smalste punt verschuift omhoog. Aangezien we niet wouden dat de mouw misschien te strak werd als we dit in een keer deden, hebben we in overleg bewust hiervoor gekozen dit in twee stappen te doen om het juiste en gewenste resultaat te bereiken.

Tailleren Gilet / Vest: Zodat dit mooi gevormd is naar de lichaamslijn en afkleed.

Het vest hebben we bij de zijnaden ingenomen, zodat deze mooier om het lichaam heen komt te zitten. Dit via de zijnaden omdat wanneer we ook de midden naad in zouden nemen het gilet dan te strak voor op de buik zou zitten. Hierdoor is dit het maximale qua pasvorm. Had deze bespoke gemaakt geweest dan had je de kromming van de rug en lichaamspositie ook kunnen coveren.

De broekspijp hebben we smaller gemaakt, zodat deze meer mee loopt met het eigen been. Hiervoor speld je de pijp op het lichaam af en hiermee laat je de nieuwe pasvorm zien. Zo kan je op voorhand zien of dit niet te strak is en er in gaan zitten. Dit is de meest gevraagde aanpassing die we doen met name aan made-to-measure pakken en kleding.