Het onderhouden & reinigen van overhemden & blouses

Onderhoud-overhemd.jpg

Wassen & stomen
Haal de baleinen voor het wassen uit de kraag; trek het shirt binnenste buiten en strijk manchetten en kraag in met zeep. Was op 40 graden als uw hemden van katoen zijn gemaakt. Wanneer uw hemden gewassen zijn, sla deze dan direct uit en hang ze vervolgens te drogen. Het is beter wanneer u uw hemden niet in de droogtrommel stopt.

Wie zijn shirt ter reiniging naar de wasserij brengt en gezegend is met een goede service, ontvangt zijn shirt in perfect gevouwen staat terug, al of niet voorzien van een fraai lintje om het in de plooi te houden. Een aldus verzorgd shirt kan zo op de plank van de garderobekast of in de reiskoffer. Thuiswassers staan voor de taak om het shirt tot een handelbaar pakketje te vouwen. Ook hier baart oefening de kunst.

Kijk op het was- en strijkvoorschrift op welke temperatuur het hemd gestreken mag worden. In het algemeen geldt dat puur linnen heet mag, katoen iets minder heet en dat wol, zijde en tal van mengingen beslist niet te heet mogen. Wees voorzichtig met synthetische materialen en mengingen van garens.

Strijken
Begin bij het boord. Indien dit niet makkelijk glad te krijgen is, komt dat vaak omdat het te droog is geworden. Besprenkelen met water helpt dan. Dit geldt ook voor de rest van het hemd. Door van de boordpunten naar de nek partij te strijken, vermijd je rimpels op het boord. Leg ook eventuele kleppen van borstzakken en epauletten die gedeeltelijk afknoopbaar zijn plat onder het strijkijzer, zodat er geen ander deel van het hemd onder ligt.

Leg vervolgens het schoudergedeelte op het puntige uiteinde van de strijkplank met de achterzijde naar je toe, en strijk dit.

Leg de sluitbies midden over de plank en strijk over de knoopsgaten en om de knoopjes. Doe vooral je best op de sluitbies met knoopsgaten, want die komt in beeld. Doe bij ieder deel van de sluitbies ook het aangrenzende voorpand. Knoop het hemd dicht (mag om en om, maar wel altijd het bovenste knoopje dicht).

Leg nu een mouw op de plank, maar laat de al gestreken delen van het hemd niet te kreukelig van de plank afhangen. Strijk het plat neergelegde manchet. In het geval van een dubbele manchet ook de achterzijde, die bij het dubbelvouwen voor een deel voorzijde wordt. Strijk eventueel de vouw er vast in.

Heeft u verdere vragen neemt u dan contact op met De Oost Bespoke Tailoring. T. 020-6815792 - E: deoost@deoost.nl