Wat is de juiste mouwlengte voor een colbert?

Read this article in English

In onze kleermakers blogpost over te grote schouders in je colbert hadden we het over over welke punten belangrijk zijn voor een goede pasvorm in je colbert.
Zoals in het vorige artikel besproken is heeft de wijdte van zijnaden niet veel te maken met het feit of een colbert te groot lijkt, dit is puur een kwestie van smaak.

Wat wel een van de punten is dat een pak te groot laat lijken is een te lange mouwlengte. Dit kom je als kleermaker vaak tegen en in dit blog gaan we verder de diepte in.

Hoe herken je een te lange mouw bij een colbert?


Vaak zien wij als kleermaker bij confectie colberts dat de mouwlengte op de hand valt en soms zelfs over de hand heen komt.

Dit zorgt ervoor dat de hand op het oog verdwijnt.
De pasvorm van de rest van het colbert sluit niet aan met de mouwlengte en hierdoor lijkt het pak automatisch te groot.

Als je kijkt bij het voorbeeld hieronder zie je dat bij de linkermouw (zie rode pijl), welke nog niet af gespeld is dat de hand verdwijnt. Dit geeft het idee alsof het colbert ook voor de rest niet lijkt te passen qua pasvorm.

Het colbert zelf lijkt te kort van lengte en de mouwbreedte veel te groot. Dit komt omdat confectiekleding uitgaat van standaard gemiddelde onderlinge verhoudingen die feitelijk helemaal niet bestaan. Iedereen heeft unieke persoonlijke maten en verhoudingen.

Wanneer de rechtermouw (zie groene pijl) hoger komt te zitten, zie je gelijk dat de verhouding tussen mouwlengte aansluit op de rest van het colbert.

De is hand meer zichtbaar waardoor bij het colbert, het “te grote colbert” effect ook gelijk weg is.
De colbert lengte zelf lijkt niet meer te kort en de mouwbreedte niet meer te breed. Dit alles wordt bereikt door alleen maar de mouwlengte korter te maken.

Als de mouwlengte korter wordt, komt de mouwlengte van het overhemd ook gelijk te voorschijn. Wat volgens de klassieke wetten ook hoort, waardoor alles gelijk meer klopt ten opzichte van degene die dit colbert draagt.

Als de mouwlengte van het colbert kloppend is, wil je ook dat de mouwlengte van het overhemd juist is.

Hoe bepaal je de juiste mouwlengte voor een overhemd?


Een overhemd mouw hoort 1 tot 2 cm onder de mouw van het colbert uit te steken volgens de algemene regel.

Bij het voorbeeld hierboven zie je dat de mouwlengte veel te lang is. 

Doordat de manchet niet breder is dan de hand zie je dat deze daarop blijft hangen. Dit creëert een hoop extra stof verspreid over de hele mouw heen, en de verdwijnende hand geeft net als bij het colbert het idee dat het overhemd te groot is.

Dit oogt rommelig, vooral in verhouding met hoe de rest van het overhemd om het lichaam heen zit.

Wanneer je de mouwlengte omhoog speld is, zie je gelijk de overtollige ruimte verdwijnen. 

Ook valt het overhemd nu netjes op de hand, waardoor deze weer zichtbaar is, dit zorgt ervoor dat het niet meer lijkt of de armen te kort zijn voor het overhemd, de verhouding tussen lichaam en overhemd klopt weer.

Wanneer deze punten kloppen, zie je ook de juiste balans tussen het overhemd en het colbert ontstaan.

Het colbert valt netjes op het polsbot en het overhemd op de hand waardoor er precies een strook van 1,5 cm zichtbaar wordt van het manchet.

Dit is volgens de geldende etiquette en dit geeft een rustiger effect voor het oog en ziet het geheel er meer verzorgd uit. 

Door de mouwlengtes aan te passen van het colbert en overhemd heeft de hele outfit gelijk weer een betere pasvorm.

Wil je ook weten hoe we jou colbert kunnen aanpassen zodat deze beter bij jou wensen en pasvorm past, neem contact met ons op.

Voor een nog betere pasvorm raden wij aan om je colbert en overhemden bespoke te maken. Dan kun je echt alles afstemmen op je eigen lichaam en wensen, waardoor de pasvorm het beste in verhouding zal zijn ten opzichte van elkaar en jouw maten.