Hoe herken je een goed gemaakt pak?

Een goed pak, wat zijn de kenmerken?


Een goed gemaakt pak
heeft een aantal kenmerken waardoor je dit afgezien van de pasvorm makkelijk kan onderscheiden van minder goed gemaakte pakken zoals Made-to-Measure pakken. De details van een handgemaakt bespoke gemaakt pak zijn makkelijk te herkennen en quite obvious wanneer je weet waar je op moet letten. Dus laten we eens gaan kijken wat de punten zijn om een goed gemaakt pak te herkennen.

Kennis, kunde en liefde voor het kleermakersambacht het recept voor een goed pak


Wist je dat het minimaal 5 jaar duurt voor dat je kleermaker bent, hierbij hebben we het niet over werkdagen van 8 uur maar van 16 uur?
Het nog eens 10 jaar duurt voordat je een meesterkleermaker bent.
Het 40/50 uur duurt om een 3-delig pak te maken.
Het 30 uur duurt om een jasje/colbert te maken.
Het 8 uur duurt om een broek of vest te maken.

Zodoende dus een verschil in kwaliteit, draagcomfort en prijs.
En dat zie je terug en straal je uit wanneer je een goed gemaakt bespoke pak draagt.
Easy to recognize, hard to describe.

Patroon


Een goed gemaakt pak begint met het individuele patroon. Dit zijn dus jouw specifieke genomen maten die vervolgens op papier worden omgezet of direct op de stof. Deze knip je dan uit en daarna zet je alle losse onderdelen van het pak met de hand in elkaar. Wordt er geen patroon voor je gemaakt dan ben je niet aan het maken maar aan het aanpassen en dat heeft vele beperkingen. Dit is het verschil tussen ene bespoke pak en een MTM pak. Een eigen patroon betekent een pak onder architectuur puur op jou gemaakt zoals jij dat wilt. Een aangepast patroon is een standaard huis met een rode of groene deur waarbij de drager vaak verteld is dat dit maatwerk is. Zou zeggen doe je huiswerk en vermijd ‘tailors’ met koffieapparaten en biertjes. Vraag dus altijd naar de patronen en je weet of je pak echt door een kleermaker wordt gemaakt of dat dit gewoon bestelt wordt met mooie marketing er om heen.

Canvas / Binnenwerk


Een traditioneel bespoke gemaakt pak heeft een canvas (haardoek)
dat met de hand is ingezet tussen de stof en de voering. Een dergelijk pak heet ook wel full canvas of een pak met een los binnenwerk . De rol van het canvas is meerledig:
1. Zorgt voor een betere pasvorm op het lichaam en met name bij de revers en de nek.
2. Het colbert /jasje is hierdoor ook soepeler en biedt dus meer draagcomfort.
3. Het pak is volledig gemaakt met natuurlijke materialen.
4. Pak gaat veel langer mee en kan aangepast worden over de jaren heen.

Binnenwerk van haardoek en gepikeerde revers.

Hand gepikeerde revers en nek zorgen voor de beste pasvorm.

Onregelmatige stiksels zijn het teken van handwerk.

Je kan eenvoudig checken of je colbert een los binnenwerk heeft door te kijken of er kleine stiksels aan de achterzijde van de revers zitten.

Naden


Een goed gemaakt pak heeft altijd extra ruimte op de naden aan de binnenkant zodat dit over de jaren heen eenvoudig aangepast kan worden.

Kraag


Een goed passend en aansluitende kraag is een teken van een goed pak en zorgt voor de perfecte pasvorm. Om dit te bewerkstelligen is het het beste deze met de hand vast te zetten. Check het stiksel onder je kraag. Is dit onregelmatig dan is het met de hand gedaan.

Voering


De voering van een pak zorgt ervoor dat je de onafgewerkte binnenkant niet ziet en dat je kleding makkelijk aangaat. Bij een goed gemaakt pak is de voering bij de mouw, het armsgat met de hand ingezet. Dit zodat deze beter aansluit en beter kan bewegen. Hierdoor meer draagcomfort en een mooiere pasvorm.

Labels


Een bespoke pak heeft vaak helemaal geen labels. Is er al een label te vinden dan zit dit vaak verstopt in de binnenzak. Iemand die zijn of haar kleding bespoke laat maken is confident genoeg om zijn/haar ‘eigen merk’ te zijn en dit uit te dragen door het pak dat we voor hun maken. Het moment dat je een was label of erger nog een barcode ziet dan weet je dat je kleding van een industriële productielijn komt en heeft dit niks meer te maken met echte kwaliteit of maatpakken. Uitzonderingen daargelaten.

Knopen / Knoopsgaten


Werkende knoopsgaten zijn een must voor de liefhebber van een goed pak. Deze kunnen dus daadwerkelijk open en dicht. Vroeger puur voor de bespoke pakken maar dit zie je ook in de confectie pakken terug. Het verschil is of de knoopsgaten dan met de hand gemaakt zijn of machinaal. Een handgemaakt knoopsgat is aan de buitenzijde strak en aan de achterzijde minder strak. Ook de soort knopen zijn belangrijk. Een mooi pak heeft mooie knopen van bijvoorbeeld Hoorn, Parelmoer, Hout of Edelmetaal. De Abalony schelp is mijn persoonlijk favoriet op het moment.

Afgeronde hoeken


Een heel belangrijk details bij een pak dat gemaakt is voor de lange termijn is dat er geen rechte hoeken zijn. Dus elk uiteinde loopt in een hele kleine curve rondom zodat de kleding veel minder slijt.

Patronen


Aansluitende patronen zijn een summum voor de liefhebber van goede klassieke herenkleding. Daarom staan strepen en ruiten het hoogst in ranking. Je hebt er meer stof voor nodig en meer kennis en kunde om een patroon te maken en het pak daarna in elkaar te zetten zodat de patronen aansluiten.

Handwerk


Een goed gemaakt pak heeft veel handwerk details. Dit is een voorbeeld van hand gepikeerde revers en panden. Alleen als je de kleding in de hand hebt of die dame heeft besloten u toch te bespringen wegens uw woeste aantrekkelijk voorkomen in dat handgemaakte pak dan zijn dit soort details zichtbaar. Noem het understated confidence een taal die begrepen wordt door de echte kenners en liefhebbers.