Maatpak: Patronen zijn een groot verschil tussen bespoke en made-to measure pakken / kleding

Read this article in English

Wanneer je jouw maatpak bespoke op maat laat maken dan worden je maten genomen en die worden vervolgens vertaald op een papieren patroon.

Patronen zijn het verschil tussen bespoke gemaakte pakken en made-to-measure pakken


Bij bespoke pakken wordt dit patroon per klant gemaakt op basis van de individuele maten en draag voorkeuren. Denk aan beweeg ruimte en zo creëer je dan de ideale en gewenste pasvorm. Bij made-to-measure wordt er gewerkt met een standaard patroon dat wordt aangepast. Je hebt dan niet de ideale pasvorm omdat je moet werken met vastgelegde marges en verlies je de balans tussen de onderlinge maten.

Tevens is een made-to-measure patroon al gemaakt om een bepaald voorgeselecteerd model te creëren. Bij een bespoke patroon kan je elk model creëren dus ook dit maakt een groot verschil en opent de deur naar veel meer modellen en stijlen.

Bespoke gemaakte pakken bieden totale vrijheid


Je kan bespoke tailoring vergelijken met het laten ontwerpen en maken van een huis onder 100% architectuur. Totale vrijheid dus.
Made-to-Measure pakken kan je zien als woningbouw met opties om de deur links of rechts te plaatsen. Restricties en aanpassen helaas.
Kan best een goed pak zijn maar het zal nooit de pasvorm van een bespoke pakken hebben. Noch in het model zijn wat jou het beste zou flatteren.

Bespoke pakken zijn handgemaakt


Te meer omdat een bespoke pak met de hand wordt gemaakt en een made-to-measure pak op industriële wijze. Ga maar eens naar zo een productie locatie je ziet dan weinig meer van de marketing met gesoigneerde grijze heren die op het gemak je kleding met tijd en aandacht maken. Feitelijk zie je rijen arbeiders die in een lopende band proces je pak maken. Dat zorgt toch voor een andere kwaliteit en vandaar ook lagere prijs.

We werken dan ook vaak met klanten die begonnen zijn met MTM pakken maar toch meer wensen hebben of gewoon nieuwsgierig zijn naar wat je nog meer kan bereiken als je je pakken /jasjes/ broek bespoke laat maken. Vaak begint het met het verder aanpassen van een MTM pak en zo ontdekt men de meerwaarde van een bespoke kleermaker.